Унікальна турбіна "Турбоатома" відзначена спеціалістами

ПАТ"Турбоатом", створюючи якісне обладнання, доводить свою репутацію надійного постачальника. Високу якість підтверджують керівники станцій, експлуатуючих організацій та спеціалісти, які працюють на станціях.

Всі клієнти ПАТ"Турбоатом" відзначають професійне відношення спеціалістів заводу до виготовлення обладнання, починаючи зі стадії проектування.

Минулого року на Екібастузькій ГРЕС-1 завершилася реконструкція другого енергоблоку. За рахунок цього станція збільшила вироблення електроенергії одразу на 7%. Таким чином, підприємство оголосило про закінчення комплексної програми модернізації електростанції, яка почалася 2005 року. Реконструкція стала особливою лише тому, що має унікальну турбіну. Її спеціально розробили на харківському заводі для Екібастузької електростанції, з огляду на всі економічні параметри.

За словами головного інженера Екібастузької ГРЕС-1 Олександра Черепеніка, за економічними показниками блок № 2 набагато перевершує попередні блоки."При одних і тих же витратах палива, - каже він, - виробляється на 7% більше електроенергії, ніж на інших блоках. Це досягається за рахунок більш економічного застосування обладнання та систем управління контролю. Другий енергоблок не має аналогів в СНД. Він оснащений передовим обладнанням і системою контролю".

Обладнання для блоку № 2 було виготовлено ПАТ"Турбоатом" з урахуванням всіх потреб замовника. На станції завод виконав модернізацію турбіни К-500-240-2 потужністю 500 МВт із заміною її на турбоагрегат нового покоління К-540-240-2 потужністю 540 МВт, що був встановлений на існуючий фундамент. При цьому заводом також було модернізовано проточну частину циліндрів високого, середнього та низького тиску, впроваджену нову комбінацію сегментних і втулкових підшипників, що забезпечить надійну роботу валоприводу на всіх режимах. Також в турбіні застосована вдосконалена система переміщення опор і циліндрів, електрогідравлічна система регулювання, нова конструкція блоків паророзподілу і ще ряд технічних рішень.

Екібастузька ГРЕС-1 - найбільша в Казахстані теплова електростанція в місті Екібастуз Павлодарської області Казахстану. Місцезнаходження станції визначила її близькість до основних вугледобувних розрізів Казахстану.

Назад