Розробка нового покоління конденсаторів для українських АЕС висунута на здобуття Державної премії

НАЕК "Енергоатом" висунув на здобуття Державної премії в галузі науки і техніки за 2018 рік проект, реалізований спільно з ПАТ "Турбоатом".

Робота "Розробка і впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій" прийнято Комітетом з Держпремій до розгляду. Представлену роботу присвячено створенню конденсаторів нового покоління "блочно-модульного" виконання для турбоустановок потужністю 1000 МВт, які відповідають сучасним вимогам з енергоефективності та надійності як для модернізації діючих АЕС, так і для будівництва нових.

У ході розробки та впровадження проекту вирішувалися складні наукові завдання. У їх вирішенні брали участь не лише фахівці Турбоатома, але і партнери підприємства: Інститут проблем машинобудування, Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона, а також Енергоатом, який є стратегічним замовником та партнером Турбоатома. До складу групи претендентів на отримання премії включено фахівців Турбоатома, представників Енергоатома та співробітників згаданих інститутів. Слід також зазначити, що крім наукових проблем, у роботі врахований світовий досвід. При цьому, у порівнянні з конденсаторами, які створюються різними світовими виробниками для інших замовників, рішення використані Турбоатомом відрізняються новизною. Вона полягає не тільки в конструкції конденсатора, а й у багатьох технологічних рішеннях. У роботу, висунуту на здобуття премії, включені результати експлуатації нових конденсаторів на енергоблоці № 3 Запорізькій АЕС і блоків №№ 1 і 2 Южно-Української АЕС. На цих блоках конденсатори вже в роботі, й отримали хороші результати. В даний час Турбоатом працює над виготовленням конденсатора для блоку № 4 Запорізької АЕС і готується до виробництва обладнання для наступних блоків обох станцій.

За результатами впровадження конденсаторів нового покоління на українських та закордонних АЕС отримано позитивний економічний ефект: на одному і тому ж реакторному обладнанні отримано збільшення електричної потужності. Розрахунковий економічний ефект від впровадження конденсатора на атомних станціях України з блоками потужністю 1000 МВт становить понад 2,6 млрд. грн. Створення конструкції конденсаторів для заміни фізично зношених (існуючих) конденсаторів турбоустановок потужністю 1000 МВт на діючих АЕС України, проектування і будівництво нових АЕС, характеристики яких відповідають сучасним вимогам, є своєчасним кроком, необхідним для забезпечення енергобезпеки України, виконання Енергетичної стратегії країни і дає можливість роботи обладнання АЕС спільно з енергосистемами європейських країн.

Назад