Підписано угоду про співпрацю з НАН України

Між АТ "Турбоатом" та Національною академією наук України підписано угоду про співробітництво у галузі енергетичного турбобудування

Під час чергового засідання Президії НАН, під головуванням президента Національної академії наук України академіка Бориса Патона, було підписано Генеральну угоду про науково-технічне співробітництво між акціонерним товариством "Турбоатом" та Національною академією наук України у галузі енергетичного турбобудування – з метою впровадження перспективних науково-технічних розробок і технологій енергетичного турбобудування як основи створення в Україні виробництва конкурентоспроможних енергетичних турбін.

Оцінюючи співробітництво "Турбоатома" та Академії, академік НАН України Б.Є.Патон відзначив, що енергетичне турбобудування належить до однієї з найбільш високотехнологічних і наукомістких галузей промисловості й можна стверджувати, що Україна зберегла свій науково-технічний потенціал енергетичного турбобудування. Основу його інфраструктури складає "Турбоатом", а також відповідні наукові установи НАН України. Слід зазначити, що АТ "Турбоатом" уже має позитивний багатолітній досвід співпраці з науковими організаціями, підпорядкованими НАН України, зокрема з Інститутом електрозварювання імені Є.О. Патона й Інститутом проблем машинобудування імені А.М. Підгорного. З боку АТ "Турбоатом" угоду підписав генеральний директор Віктор Суботін, з боку НАН України – її президент, академік Борис Патон. Цим документом визначено, зокрема, основні напрями співробітництва сторін, а саме:

  • нові матеріали та технології виробництва енергетичного обладнання;
  • термогазогідродинаміка і тепломасообмін;
  • оптимізація теплових схем та термодинамічних циклів;
  • динаміка та міцність конструкцій;
  • підвищення ефективності, надійності та ресурсу турбоагрегатів ТЕС, АЕС, ГЕС та ГАЕС;
  • системи діагностики та керування роботою турбоагрегатів.

Віктор Суботін вручив академікові Борису Патону пам’ятне фото. Фото зроблене у 1983 році під час візиту на "Турбоатом" Б. Патона і президента АН СРСР академіка А. Александрова. Також генеральний директор "Турбоатома" вручив президентові НАН України звання "Почесний турбобудівник".

Назад