Роботу "Турбоатома" рекомендовано на присудження Державної премії України

Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки за результатами голосування пропонує присудити Державну премію України в галузі науки і техніки 2018 року роботі "Турбоатома" з розробки нового покоління конденсаторів для українських АЕС.

05 листопада 2018 року відбулося засідання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. На засіданні шляхом голосування було прийнято рішення рекомендувати спільний проект АТ "Турбоатом" та НАЕК "Енергоатом" на присудження Державної премії в галузі науки і техніки 2018 року. Представлену роботу присвячено створенню конденсаторів нового покоління "блочно-модульного" виконання для турбоустановок потужністю 1000 МВт, які відповідають сучасним вимогам з енергоефективності та надійності як для модернізації діючих АЕС, так і для будівництва нових.

У ході розробки та впровадження проекту вирішувалися складні наукові завдання. У їх вирішенні брали участь не лише фахівці Турбоатома, але і партнери підприємства: Інститут проблем машинобудування, Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона, а також Енергоатом, який є стратегічним замовником та партнером Турбоатома. До складу групи претендентів на отримання премії включено фахівців Турбоатома, представників Енергоатома та співробітників згаданих інститутів. Слід також зазначити, що крім наукових проблем, у роботі врахований світовий досвід. При цьому, у порівнянні з конденсаторами, які створюються різними світовими виробниками для інших замовників, рішення використані Турбоатомом відрізняються новизною. Вона полягає не тільки в конструкції конденсатора, а й у багатьох технологічних рішеннях.

Автори роботи:

  • Шавлаков Олександр Володимирович - перший віце-президент - технічний директор ДП "НАЕК "Енергоатом".
  • Феофентов Микола Олексійович - головний інженер ВП "Южно -Українська АЕС".
  • Панченко Олександр Вікторович - заступник головного фахівця турбоустановок ВП "Запорізька АЕС".
  • Касаткін Олег Георгійович - доктор технічних наук, провідний науковий співробітник Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України.
  • Усс Олександр Миколайович - заступник головного конструктора - начальник конструкторського відділу теплообмінних апаратів  АТ "Турбоатом".
  • Пацюк Сергій Трохимович - заступник генерального директора АТ "Турбоатом".
  • Вавілов Олександр Васильович - головний зварник АТ "Турбоатом".
  • Харламіді Дионіс Харлампійович - доктор технічних наук, провідний науковий співробітник Інституту проблем машинобудування НАН України.

 

 
 
Назад