"Турбоатому" вручили Державну премію України

20 листопада 2018 року в приміщенні конференц-зали НАН України відбулась офіційна церемонія вручення відзнак лауреатам Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року.

Робота АТ "Турбоатом" зі створення оборотних гідроагрегатів для Дністровської ГАЕС здобула Державну премію України в галузі науки і техніки в 2017 р. Дністровська ГАЕС стала одним з найбільших інфраструктурних об’єктів, реалізованим в Україні останніми роками. Завдяки спільним зусиллям ПрАТ "Укргідроенерго", АТ "Турбоатом", "Електроважмаш", інших підприємств та проектних і наукових інститутів, яких поєднує багаторічна та плідна співпраця, енергетика України отримала сучасне обладнання, яке дає змогу наблизитися країні до абсолютної енергетичної незалежності. "Турбоатом" є першопрохідцем у проектуванні та виробництві оборотних гідромашин, саме тому харківське підприємство взялося за реалізацію масштабного завдання. За власним проектом було створено оборотні гідроагрегати за новітніми унікальними науковими рішеннями та технологіями. Пуск першого гідроагрегата відбувся в 2009 році, другого – в 2013-му, третього – в 2016-му. Таким чином було завершено першу чергу будівництва Дністровської ГАЕС. Кожна гідромашина має масу більше 3000 тонн. Турбіна обертається зі швидкістю 150 оборотів на хвилину. А її діаметр - 7,5 метра. Коли на ГАЕС будуть встановлені всі сім оборотні машини, маса устаткування перевищить 20 тисяч тонн, а загальна потужність досягне 2268 МВт у генераторному режимі та 2947 МВт у насосному. Таким чином, Дністровська ГАЕС стане найпотужнішою гідроакумулюючою електростанцією в Європі. Все обладнання було виготовлено українськими підприємствами. Харківські гідроагрегати – гордість гідроенергетики країни, які, за оцінками провідних фахівців галузі, відповідають світовому рівню, а з деяких показників навіть його перевищують.

У листопаді 2018 року "Турбоатом" відвантажив четвертий гідроагрегат для Дністровської ГАЕС та поставить гідротурбіни й інше обладнання для 5, 6 та 7-го гідроагрегатів, оскільки має для цього всі можливості.

З упевненістю можна сказати, що робота ПрАТ "Укргідроенерго" з будівництва Дністровської ГАЕС з її унікальним обладнанням, виготовленим на АТ "Турбоатом", "Електроважмаш" та інших українських підприємствах – грандіозний проект, завдяки якому Україна впевнено крокує вперед.

Треба відзначити, що роботу на отримання Державної премії України у галузі науки і техніки подано за ініціативи "Турбоатома". Авторами роботи є:

  • перший заступник генерального директора АТ "Турбоатом" Черкаський О. Ю.;
  • головний конструктор гідротурбін АТ "Турбоатом" Линник О. В.;
  • головний інженер АТ "Турбоатом" Іщенко Г. І.;
  • генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Сирота І. Г.;
  • технічний директор ПрАТ "Укргідропроект" Галат В. В.;
  • головний конструктор гідрогенераторів ДП ​​завод "Електроважмаш" Вакуленко О. М.;
  • ректор Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" Сокол Є. І.;
  • завідувач відділом інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України Царюк А. К.
Назад