"Турбоатом" та "Укргідроенерго" - надійне партнерство

Протягом десятиліть українські компанії "Турбоатом" та "Укргідроенерго" поєднує успішна співпраця та безліч грандіозних проектів

Роль розвитку гідроенергетики нашої країни важко недооцінити. В першу чергу, вона використовує відновлювальні екологічно чисті гідроенергетичні ресурси; по-друге, має значний економічний ефект; та наостанок, що є не менш важливим, дозволяє значно зменшити викиди забруднюючих речовин в навколишнє середовище. Саме це найважливіше завдання – стабільна робота та розвиток гідроенергетики України, стоїть перед компанією "Укргідроенерго". Виконувати цю функцію допомагає основний партнер компанії - АТ "Турбоатом".

Результатом багаторічного партнерства двох українських компаній стала велика кількість успішних проектів. Зокрема, перші обороти вертикальних гідротурбін Каховської ГЕС та запуск Кременчуцької ГЕС; істотний прорив у 60-их роках минулого століття – створення одних з перших у світі на той час 44–ох капсульних горизонтальних гідроагрегатів для Київської та Канівської ГЕС; амбітний проект - будівництво Дністровської ГАЕС, гідромашини якої є найпотужнішими в Європі – до 390 МВт. Загалом, завдяки наполегливій праці цих підприємств енергетика України отримала 103 запущені гідроагрегати у складі 10 гідроелектростанцій, загальною потужністю 5747 МВт; будуються Канівська ГАЕС та Каховська ГЕС-2. Однак, враховуючи старіння споруд і обладнання, важливого значення набуває реконструкція існуючих ГЕС та ГАЕС, спрямована на подальше вдосконалення технологічного процесу на основі сучасних технологій, підвищення їх потужності й виробітку, забезпечення сучасних вимог з безпеки гідротехнічних споруд та екологічної безпеки, продовження терміну служби. Вже більше двадцяти років успішно реалізуються великомасштабні проекти реконструкції та модернізації обладнання. Наразі, реконструйовано та подовжено термін експлуатації щонайменше на 30-40 років та підвищено потужність – на 67-и гідроагрегатах. За останні два роки між ПрАТ "Укргідроенерго" та АТ "Турбоатом" було складено контрактів на суму близько 5,5 млрд. грн.: Канівська ГЕС, Київська ГАЕС, Середньодніпровська ГЕС, Дніпровська ГЕС-2, Каховська ГЕС, Дністровська ГЕС та ГАЕС. Будівництво Дністровської ГАЕС – наймасштабніший проект сучасної України, вона є візитною карткою енергетики України в 21-му столітті. Станція має унікальне водоймище і обладнання. Гідроагрегати Дністровської ГАЕС були створені за власним проектом "Турбоатома". За оцінками ведучих спеціалістів галузі, гідромашини відповідають світовому рівню, а з деяких показників – навіть його перевищують. Відверто можна пишатися тим, що спроектовані та виготовлені ці гідроагрегати в Україні - на харківських заводах "Турбоатом" та "Електроважмаш". Справедливим визнанням роботи АТ "Турбоатом" зі створення оборотних гідроагрегатів для Дністровської ГАЕС стало здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року.

Частка реалізованої продукції для компанії “Укргідроенерго", від загального об’єму реалізованої продукції АТ “Турбоатом" у 2017 році на суму близько 2,4 млрд грн, склала понад 323 млн. грн., що дорівнює близько 15%; за планом 2018 року вона збільшиться вдвічі – понад 766 млн. грн. – близько 30%.

Тож, спільна робота триває. Компанії кожного року проводять координаційні наради, присвячені питанням виконання контрактів, дотримання календарних графіків виготовлення та поставки обладнання, програми виконання робіт тощо. В листопаді 2018 року "Турбоатом" відвантажив четвертий гідроагрегат для Дністровської ГАЕС, а також поставить гідротурбіни й інше обладнання для 5, 6 та 7-го гідроагрегатів, оскільки має для цього всі можливості.

Отже, багаторічна та плідна співпраця провідних українських компаній "Турбоатом" та "Укргідроенерго" наближає Україну до абсолютної енергетичної незалежності та дозволяє бути ще більш успішною та конкурентоспроможною на світовому ринку.

Назад