АТ "Турбоатом" здав замовнику спрямувальний апарат для Канівської ГЕС (Україна)

У листопаді "Турбоатом" здав замовнику спрямувальний апарат для гідротурбіни типу ПЛ-15-ГК-600 для Канівської ГЕС (станційної № 14).

Спрямувальний апарат регулює витрату води через турбіну, а також припиняє доступ води до робочого колеса та у нижній б'єф. Конструктивно він виконується конічного типу з 24-ма лопатками. До складу спрямувального апарату входять: зовнішнє й внутрішнє кільце, реґулювальне кільце, лопатки з механізмами повороту тощо. Лопатки управляються за допомогою двох сервомоторів через механізми повороту лопаток і реґулювального кільця.

Поворот лопаток спрямувального апарату здійснюється синхронно з розворотом лопатей робочого колеса за комбінаторною залежністю забезпечуючи безударне натікання потоку на лопаті робочого колеса і, як наслідок, оптимальний ККД турбіни.

Згідно з контрактом, підписаним в листопаді 2016 року, підприємство виготовить і поставить 7 гідравлічних турбін ПЛ 15-ГК-600 в повній комплектації для реконструкції двох енергоблоків Канівської ГЕС.

Цей контракт став результатом першого спільної участі АТ "Турбоатом", який виступив генпідрядником, і його партнерів - ДП "Завод "Електроважмаш" (поставка за контрактом семи генераторів) і Консорціуму "НВО Укргідроенергобуд" (поставка за контрактом восьми допоміжних систем гідроагрегатів та шефмонтаж обладнання). Угоду про співпрацю між партнерами було підписано у жовтні 2015 року. Контракт розрахований на кілька років, кінцевий термін поставки всього обладнання - кінець травня 2021 року.

Тендер на гроші ЄБРР проходив у два етапи протягом трьох років. АТ "Турбоатом" перемогло своїх конкурентів - німецький консорціум ANDRITZ HYDRO і китайське підприємство Power China-Nari - за співвідношенням ціни та якості.

Назад