Керівники "Енергоатому" і "Турбоатому" підписали 5-річну Програму модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС

28.08.2019

Президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський та генеральний директор АТ "Турбоатом" Віктор Суботін 27 серпня 2019 року у Енергодарі підписали Програму модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС на 5-річний період - до 2024 року.

Окрім того, був підписаний договір між ВП "Атомкомплект" НАЕК "Енергоатом" і "Турбоатомом" на виготовлення і постачання конденсатора "блочно-модульного" виконання для заміни конденсатора турбіни К-1000-60/1500-2 на енергоблоці №5 Запорізької АЕС. Він забезпечить підвищення надійності експлуатації енергоблока і підвищить його потужність на 25-60 МВт. Відповідно до тендерних процедур, сума договору складає 485 млн грн. Термін поставки конденсатора травень-липень 2020 року. Виготовлені "Турбоатомом" аналогічні конденсатори вже успішно експлуатуються на енергоблоках №2, №3 і №4 Запорізької АЕС, енергоблоці №1 і №2 Южно-Української АЕС, на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС виконується монтаж конденсатора.

"Турбоатом" висловив готовність протягом наступних декількох років виготовити нові конденсатори для енергоблоків №1 та №6 Запорізької АЕС, енергоблоків №1, №2, №3 та №4 Рівненської АЕС, №1 і №2 Хмельницької АЕС.

За словами Юрія Недашковського, чотири роки тому був даний новий потужний старт співпраці, яка полягає не тільки в обслуговуванні парку турбін, а й в заміні і модернізації обладнання. "Це дозволить нам підвищити і поліпшити ефективність роботи атомних станцій, і збільшити виробництво електроенергії, що є важливим в умовах нового ринку, коли кожна додатково вироблена кіловат-година дає додаткові доходи для нашої Компанії. Ми суттєво розширюємо нашу співпрацю в рамках програми імпортозаміщення, і це особливо важливо в нинішніх політичних умовах. Ми обговорили також довгострокову ремонтну програму - заміну тих запасних частин, які відпрацювали свій ресурс", - зазначив він.

Генеральний директор "Турбоатома" Віктор Суботін подякував керівництву "Енергоатома" за плідну і взаємовигідну співпрацю. "За останні роки ми дійсно стали не просто підрядниками "Енергоатома", ми стали партнерами у розвитку енергетики країни. Обсяг модернізації НАЕК "Енергоатом" визначено в більш ніж 6 мільярдів гривень на п'ять років. У нинішніх реаліях це, звичайно, величезні гроші для завантаження нашого підприємства. А це 3,5 тисячі робітників, їх сім'ї, це соціальні програми Харківщини, які ми теж визначаємо. Тому наша співпраця дуже важлива. Я хочу подякувати від імені колективу "Турбоатома", від імені енергомашинобудівельників "Енергоатом", Юрій Олександрович, Вас, перш за все, як керівника Компанії, яка робить все можливе для динамічного розвитку всього комплексу енергетики, "Турбоатома" і енергомашинобудування України", - зазначив Віктор Суботін.

Програма модернізації обладнання АЕС включає два основні розділи, перший з яких передбачає заміну 8 конденсаторів турбін енергоблоків АЕС. В тому числі, в рамках імпортозаміщення, планується заміна 4-х конденсаторів російського виробництва. Сумарний приріст потужності енергоблоків атомних електростанцій після заміни конденсаторів складе близько 400 МВт.

Другий розділ Програми передбачає модернізацію проточних частин циліндрів турбін потужністю 220 МВт і 1000 МВт. Модернізація включає заміну робочих лопаток на існуючих роторах і діафрагми, що дозволить підвищити потужність турбіни та її економічність. В рамках Програми планується модернізація циліндрів високого тиску турбін Запорізької АЕС, починаючи з 2020 року. Очікується, що модернізація турбін підвищить потужність і ККД діючих енергоблоків АЕС України на 10%, що забезпечить приріст потужності на 70-100 МВт на кожному блоці та досягнення потужності блоку 1100 МВт.