Підписано договір на виготовлення та поставку конденсатора

21.04.2021

20 квітня 2021 року АТ "Турбоатом" та ДП НАЕК "Енергоатом" підписали договір на виготовлення та поставку конденсатору для Запорізької АЕС.

У головному офісі ДП НАЕК "Енергоатом" генеральний директор АТ "Турбоатом" Віктор Суботін та директор ВП Атомкомплект ДП НАЕК "Енергоатом" Олег Дорошенко скріпили підписами договір про виготовлення та поставку конденсатору "блочно-модульного" виконання з трубними системами із корозійностійкого матеріалу турбоустановки К-1000-60/1500-2 для енергоблока № 1 Запорізької АЕС.

Сума договору, підписаного з ДП НАЕК "Енергоатом", склала 525,8 млн грн. Термін постачання обладнання – квітень - травень 2022 року.

Т. в. о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін наголосив: "Для Компанії це дуже важлива подія. Енергоатом впевнено втілює програму модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС з серпня 2019-го та розраховану на п’ять років. На трьох блоках ЗАЕС (№№ 2, 3, 4) вже експлуатуються нові конденсатори. Завершується виготовлення конденсатора для енергоблока №5. На 2023 рік такі роботи заплановані на енергоблоці №6 ЗАЕС".

Генеральний директор АТ "Турбоатом" Віктор Суботін підкреслив, що це важливий контракт для турбінобудівників, адже він означає замовлення на суму в пів мільярда гривень та завантаження підприємства роботою більше ніж на рік. "Я дуже вдячний Енергоатому за довіру", – додав Віктор Суботін.

Директор ВП "Атомкомплект" Олег Дорошенко зазначив: "Важко переоцінити значення цієї угоди. Роботи із заміни конденсаторів матимуть як економічний ефект у вигляді вироблення додаткової електроенергії, так і технічний – підвищення надійності експлуатації енергоблоків".

Для Запорізької АЕС, яка складається з 6 енергоблоків потужністю по 1000 МВт це буде п’ятий новий конденсатор з шести встановлених на станції, який замінить "Турбоатом". Наразі конденсатори успішно працюють на енергоблоках №№ 2, 3 та 4. Для блоку №5 "Турбоатом" завершує виготовлення конденсатора й у травні-червні 2021 року обладнання буде повністю відвантажено на станцію.