"Турбоатом" звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля

09.07.2021

8 липня 2021 року АТ "Турбоатом" звернулося до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням сприяти вирішенню складних фінансових стосунків між двома українськими компаніями, що забезпечують безпеку та незалежність енергетичної системи України: АТ "Турбоатом" та ДП "НАЕК "Енергоатом".

У листі йдеться про заборгованість ДП "НАЕК "Енергоатом" перед АТ "Турбоатом" у зв’язку з чим, харківське підприємство вимушене розпочати претензійно-позовну роботу стосовно боргів за договорами з ДП "НАЕК "Енергоатом".

Станом на 8 липня 2021 року між АТ "Турбоатом" та ДП "НАЕК "Енергоатом" підписано контрактів на майже 3 млрд грн, відвантажено продукції на більш ніж 2,2 млрд грн, заборгованість перед АТ "Турбоатом" згідно з умовами діючих договорів становить 937 млн грн, з яких 685 млн грн – борг, який тягнеться другий рік.

У зв’язку з критичним рівнем дебіторської заборгованості, підприємство не має змоги виплачувати заробітну плату та сплачувати податки на користь держави та міста, придбати для вчасного виготовлення продукції заготівки та матеріали, а також терміново відвантажити виготовлені модулі конденсатора для блоку № 5 Запорізької АЕС на суму 66,0 млн грн.

Вимушені зазначити, що наші неодноразові звернення до керівництва ДП "НАЕК "Енергоатом" з проханням поступового погашення наявного боргу не дали суттєвого результату, про що свідчить загальна оплата протягом 2021 року в розмірі лише 95,0 млн грн. Слід наголосити, що за цей же період "Турбоатом" відвантажив обладнання для АЕС на суму більш ніж 368 млн грн.

Пропозиція підприємства підписати реальний графік погашення боргу в період до I кв. 2023 р. також не підтримана НАЕК "Енергоатом".