Трудовий колектив та профспілкова організація AT "Укренергомашини" звернулися до Президента України

15.07.2022

15 липня 2022 року трудовий колектив та профспілкова організація AT "Укренергомашини" звернулися до Президента України Влодимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію, що виникла навколо AT "Мегабанк" й недопустити зупинення діяльності українського гіганта енергомашинобудування.

Первинна профспілкова організація АТ "Українські енергетичні машини" (м. Харків) представляє інтереси понад 5 000 працівників. Трудовий колектив АТ "Українські енергетичні машини" (в минулому — АТ "Турбоатом" та ДП "Завод Електроважмаш") є невід’ємною складовою частиною та рушійною силою провідного машинобудівного підприємства України та Харківщини, якому 21 січня 2022 року виповнилося 88-м років з дня заснування.

У листі трудовий колектив та профспілкова організація звертаються до Президента України Володимира Зеленського, як до гаранта Держаного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина з проханням втрутитися в ситуацію, що виникла навколо AT "Мегабанк".

Профспілкова організація звертає увагу, що на час дії воєнного стану колектив підприємства не зупинив свою роботу й продовжує виконувати покладені на нього зобов’язання, працівники не припинили постачання турбінного та генераторного обладнання для українських гідро- та атомних електростанцій - об’єктів критичної інфраструктури загальнодержавного значення, які забезпечують електроенергією Україну.

В умовах відвертої військової агресії Російської Федерації проти України, її державності та народу, трудовий колектив прагне працювати й налаштований і надалі успішно реалізовувати виробничі плани та мобілізаційні завдання Держави.

"Стабільній роботі нашого колективу завадила новина від Національного банку України (надалі також - НБУ) про віднесення Акціонерного товариства "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних.

 "Укренергомашини" та профспілкова організація "Укренергомашин" плідно співпрацюють з AT "Мегабанк" з 1998 року співпрацюють в різних сферах - зарплатних проектах, розрахунково-касовому обслуговуванні, відкритті та обслуговуванні поточних безготівкових рахунків, наданні гарантій на виконання договірних зобов’язань тощо.

За цей тривалий та плідний період співробітництва ані між підприємством, ані між профспілковою організацію не було жодних проблем та непорозумінь з цією банківською установою.

Ми не пам’ятаємо жодних нарікань наших працівників, пенсіонерів та партнерів на її роботу", -  говориться у листі-зверненні.

З 02 червня 2022 року, після прийняття рішеня НБУ про віднесення "Мегабанку да категорії неплатежеспроможних", працівники підприємства не можуть користатися картковими рахунками, знімати з них готівку для утримання членів своїх сімей, сплачувати товари першої необхідності, отримувати першочергові платні послуги, вкрай необхідні для життєдіяльності людини.

Крім того, наразі підприємство, попередньо отримало перемогу в міжнародних конкурсних торгах (тендерах), фінансування яких здійснюється коштами Європейського банку реконструкції та розвитку (надалі також - ЄБРР) і Європейським інвестиційним банком (надалі також - ЄІБ) здійснює реконструкцію діючих гідроелектростанцій України, які входять до структури ПрАТ "Укргідроенерго", до яких, зокрема, входять Канівська ГЕС, Київської ГАЕС, Дніпровська, Кременчуцька, Дніпродзержинська, Східноднепровьска ГЕС, Дніпро ГЕС.

У листі-зверненні наголошується, що ліквідація банку поставить під сумнів виконання контрактів, укладених за фінансування ЄБРР та ЄІБ, та, як наслідок, призведе до відсутності завантаження виробництва.

В умовах війни, яка відбувається в Україні та, відповідно, несприятливої економічної ситуації, що зараз склалася не тільки для AT "Українські енергетичні машини", але і для багатьох інших вітчизняних товаровиробників, які результатами своєї діяльності безпосередньо формують ВВП країни, підтримка їх Державою є вкрай необхідною.

З офіційних повідомлень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відомо, що 19 липня 2022 року завершується строк надання пропозицій інвесторами.

Якщо буде відсутня пропозиція про повний викуп банку для продовження його діяльності — надалі розпочнеться ліквідація AT "Мегабанк".

Для уникнення катастрофічної ситуації існує правовий механізм вирішення питання:

"Власником AT "Мегабанк" може стати Міністерство фінансів України, що дозволить зберегти банківську установу, а отже — і кошти AT "Українські енергетичні машини" та ті проекти, які реалізовувалися спільно з банком. Надалі ж Мінфін здійснює продаж банку зацікавленому інвестору.

Зміна власника банку відбувається в три етапи.

Трьохетапна зміна

І етап - власником стає Міністерство фінансів України, в результаті укладення договору з Фондом гарантування вкладів за вартістю 1 грн.

II етап - проводиться процедура “bail-in” - конвертація зобов’язань великих кредиторі в акції банку.

Власниками банку стануть Мінфін України, AT "Укренергомашини" та інші кредитори

III етап - продаж Міністерством фінансів України своєї частки на користь інвестора або інші варіанти використання активів банку державою", - йдеться у листі-зверненні.

На даний час жодним з державних органів не прийнято рішення про здійснення процедури виведення AT "Мегабанк" з ринку за участі держави.

"Лише Ваше особисте втручання та вольове рішення Президента України може виправити ситуацію та врятувати наше підприємство", - сказано у тексті звернення.

AT "Укренергомашини" у цифрах за 2007 - 2021 рр :

  • чистий дохід від реалізації продукції близько 24,1 млрд. грн. (1,6 млрд. дол. США).
  • чистий прибуток близько 7,2 млрд. грн. (453 млн. дол. США).
  • загальна сума коштів, перерахованих AT "Укренергомашини" у державний та місцевий бюджети близько 8,3 млрд. грн. (477 млн. дол. США).