Спеціалісти ДП "НАЕК "Енергоатом" відвідали АТ "Укренергомашини"

20.12.2022

14-16 грудня 2022 року на АТ "Укренергомашини" відбувся робочий візит представників ДП "НАЕК "Енергоатом", ВП "Хмельницька АЕС", ВП "Атоменергомаш" та ВП "Централізовані закупівлі".

Робоча група на чолі з директором з виробництва - заступником виконавчого директора з виробництва та ремонтів ДП "НАЕК "Енергоатом" Дмитром Чальцевим складалася зі спеціалістів різних напрямків.

Метою візиту було оцінювання технічних, конструкторських та виробничих можливостей виконання спеціалістами АТ "Укренергомашини" контрактів в області імпортозаміщення обладнання на атомних електростанціях України.

Робоча група відвідала 50, 53, 60, 68, 72 та 73 цехи, де мала змогу ознайомитися з виробничими потужностями та можливостями підприємства. Також, робоча група провела зустрічі з представниками конструкторських та технологічних відділів, відділу технічного контролю, охорони праці, виробництва.

За словами в. о. генерального конструктора АТ "Укренергомашини" Олександра Буракова оптимальним рішенням є заміщення на українських електростанціях російського обладнання продукцією АТ "Укренергомашини". "Для розв'язання такої задачі нашому підприємству необхідно пройти кілька етапів, одним з яких є визначення замовником - ДП "НАЕК "Енергоатом" - можливості виконання нашим підприємством модернізації чи заміни циліндру високого тиску турбіни К-1000-60/3000", - повідомив Олександр Бураков. Він також відзначив, що подібна практика, коли замовник демонструє бажання особисто перевірити чи володіє підприємство-виробник всім необхідним для виготовлення продукції, є розповсюдженою.

Програма візиту була розроблена спеціалістами ДП "НАЕК "Енергоатом". Олександр Бураков наголосив, що АТ "Укренергомашини" надали замовнику всі необхідні можливості для визначення спроможності підприємства забезпечити виробництво (верстатний парк та наявність спеціалістів необхідної кваліфікації), конструкторські, технологічні, виробничі можливості та досвід у виконанні подібних проєктів тощо.

Олександр Бураков відзначив, що АТ "Укренергомашини" мають необхідний досвід: "Ми продемонстрували замовнику виготовлений циліндр високого тиску турбіни К-800 для Слов'янської ТЕС (Україна), на якій провели імпортозаміщення російського обладнання. Це реальна робота, виконана нашими спеціалістами. Їхня кваліфікація підтверджується також наявністю ряду раніше виконаних турбін, зокрема, К-750 для Ігналінської АЕС (Литва). Було продемонстровано замовнику й виробництво робочих лопаток для турбін К-1000-60/3000 з титанового сплаву, які показали високу якість та надійність, підтверджену експлуатацією на Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській атомних електростанціях України".

Головний інженер АТ "Укренергомашини" Григорій Іщенко розповів, що зустріч з представниками ДП "НАЕК "Енергоатом" була продуктивною. "Відповідно до програми аудиту представникам робочої групи було продемонстровано технічну документацію за всіма напрямками. Зокрема, по механозбиральному, заготівельно-зварювальному та металургійному виробництву. Наші спеціалісти відповіли на всі питання, адресовані робочою групою", - сказав він.

У процесі огляду виробничих можливостей у цехах підприємства спеціалістам ДП "НАЕК "Енергоатом" було продемонстровано визначальне обладнання, на яких виготовляються вузли та деталі для циліндра високого тиску. "Робоча група впевнилася у можливості АТ "Укренергомашини" здійснювати повний цикл виготовлення роторів турбін необхідної потужності: виготовлення вала турбіни, її збирання та обробка до та після облопачування", - додав Григорій Іщенко.

За результатами візиту буде складено звіт, який мають представити на засіданні Кабінету Міністрів України, що стане підтвердженням можливості АТ "Укренергомашини" виконати поставлені ДП "НАЕК "Енергоатом" задачі.