Пресслужба АТ "Укренергомашин" вимагає спростування інформації

15.11.2023

Пресслужба АТ "Укренергомашин" вимагає спростувати неправдиву й викривлену інформацію, що була опублікована паном Кушніруком на його особистій FB-сторінці.

14 листопада 2023 року Борис Кушнірук на особистій FB-сторінці зробив допис, який базується виключно на голослівних та непідтверджених фактах стосовно як роботи "Укренергомашин", так і його виробничих можливостей. Тема для нас не нова - НАЕК "Енергоатом" та ротор для Хмельницької АЕС: вона магічним чином з’являється на сторінках соцмереж у людей, які жодним чином не пов’язані ні з проектуванням, ні з виробництвом енергетичного обладнання, ні з його експлуатацією, але при цьому точно "знають", що можуть і чого не можуть "Укренергомашини".

Останнім часом працівники ЗМІ часто не дотримуються журналістської етики й стандартів, беручи до уваги лише думку некомпетентної людини. Передруковуючи чийсь допис, вони несуть у маси чергову брехню, навіть не спробувавши розібратися. За 2023 рік це вже 4 допис у FB з послідуючим чорним піаром на різних сайтах, у тому числі й російських. Кожного автора ми запрошуємо до Харкова подивитися на наші виробничі та конструкторські можливості, але поки що жоден не приїхав. Можливо, пан Кушнірук буде першим?

Відстоюючи свою честь та позицію, вважаємо за потрібне дати офіційні коментарі щодо історії, конструкції турбіни та ціни, яку пропонують "Укренергомашини".

Щоб розібратися в усіх цих особливостях, ми звернулися до генерального конструктора АТ "Укренергомашин" Євгена Левченка.

- Євгене Володимировичу, скажіть, будь ласка, яка ситуація склалася на Хмельницькій АЕС і чому вже понад рік ця тема активно висвітлюється у ЗМІ?

- Ідеться про тендер ДП "НАЕК "Енергоатом" із заміни циліндру високого тиску турбіни К-1000-60/3000 для блоку № 2 Хмельницької АЕС. На цьому блоці в березні 2022 року на турбіні потужністю 1000 МВт виробництва концерну "Силові машини", рф (автор публікації не вказав виробника турбіни) був пошкоджений ротор високого тиску і лопатки останньої ступені та діафрагми.

Після ремонтних робіт з червня 2022 року блок № 2 ХАЕС працює на зниженому рівні потужності близько 830-850 МВт.

З метою відновлення номінальної потужності АТ "Укренергомашини" запропонувало в порядку імпортозаміщення виконати модернізацію циліндра високого тиску турбіни за власним проектом із заміною цього ротора. Оголошена в "Прозоро" 24 жовтня 2022 року замовником ДП "НАЕК "Енергоатом" закупівля тим самим підтвердила технічну доцільність заміни ротора на блоці № 2 Хмельницької АЕС. Але закупівля в формі відкритих торгів містила дискримінаційні вимоги до учасників, а саме наявність досвіду аналогічної модернізації циліндра високого тиску турбін 1000 МВт на 3000 об/хв.

- Але ж "Укренергомашини" мають досвід виготовлення швидкохідних турбін?

- Так, проте є "але". Наш досвід модернізації турбіни власного виробництва потужністю 1000 МВт на 1500 об/хв на блоці 2 Південноукраїнської АЕС та на блоці 5 АЕС "Козлодуй" (Болгарія) з приростом потужності більше 20 МВт до номінальної 1000 МВт не дозволяв АТ "Укренергомашини" взяти участь у тендері. Замовник не брав до уваги й наш досвід зі створення та успішної експлуатації більше 400 турбін для ТЕС потужністю від 150 МВт до 550 МВт, які мають частоту обертання ротору 3000 об/хв. (як і турбіна блоку № 2 ХАЕС, що потребує модернізації), а також більше 250 турбін потужністю від 220 до 800 МВт для АЕС з тією ж частотою обертання  3000 об/хв., зокрема 4 турбіни типу К-750-65/3000 потужністю більше 800 МВт Ігналінської АЕС (Литва), які мають не тільки аналогічні оберти 3000 об/хв., а ще й однакову конструктивну структурну схему розташування циліндрів (2 циліндри низького тиску +1 циліндр високого тиску + 2 циліндри низького тиску), як і турбіна блоку 2 ХАЕС, а також однакові двопотокові конструкції циліндру високого тиску та циліндру низького тиску по 5 ступенів у кожному потоці.

Креслення розрізу турбіни К-750-65/3000

Креслення розрізу турбіни К-1000-60/3000

Колегія Антимонопольного комітету України задовольнила скарги АТ "Укренергомашини" та зобов’язала замовника ДП "НАЕК "Енергоатом" усунути дискримінаційну вимогу.

У підсумку після кількох скарг дискримінаційні вимоги було усунуто, що дало змогу "Укренергомашинам" взяти участь в тендері.

30 серпня 2023 року АТ "Укренергомашини" подало тендерну пропозицію, яка виявилась єдиною поданою до тендеру. Пропозицій від інших більш-менш вірогідних учасників не надійшло.

- Дивує позиція автора допису щодо компанії "General Electric": по-перше, він пропонує віддати гроші не українській компанії, по-друге, чи дійсно вони мають перевагу у виготовлені такого обладнання?

- Згадана автором публікації компанія "General Electric" (GE) не брала участі в цьому тендері, хоча умови були однакові для всіх можливих учасників. Та й компанія GE не має досвіду аналогічної модернізації циліндрів високого тиску саме цього типу турбіни, яка раніше була виготовлена "Силовими машинами".

- Скажіть, а щодо ціни, наскільки нам відомо, "Укренергомашини" пропонують ціну нижче, ніж була заявлена у тендері?

- Ціна тендерної пропозиції "Укренергомашин" значно, майже вдвічі, нижча, ніж оголошена, і складає 51% від оголошеної як очікуваної в тендері: 298 000 000 грн. без ПДВ проти 583 437 933 грн. без ПДВ.

Втім, за два дні до завершення періоду розгляду єдиної пропозиції "Укренергомашин" та визнання переможцем з подальшим укладанням договору на поставку 02 жовтня 2023 року торги були скасовані. Причина - "скорочення обсягу видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг". Саме скасовані, а не перенесені на більш пізній строк, як зазначає автор публікації.

Наразі ми маємо виконаний проект модернізації циліндру високого тиску турбіни блоку № 2 Хмельницької АЕС та маємо здатність якісно та своєчасно виготовити обладнання.

Враховуючи привабливість ціни, відповідність пропозиції "Укренергомашин" вимогам замовника, відсутність інших пропозицій до тендеру, наявне діюче необхідне технічне, виробниче, кадрове забезпечення, а також актуальність даної роботи, ми пропонуємо підписати договір поставки обладнання (ротор та діафрагми циліндру високого тиску блоку 2 ХАЕС) між ДП "НАЕК "Енергоатом" та АТ "Укренергомашини".

Для виконання роботи із заміни ротора на новий не потрібно спеціально зупиняти енергоблок на кілька місяців, як зазначає автор. Цілком логічно, що заміна ротора може відбутися в плановому порядку під час передбаченого ремонтного періоду. Але новий ротор та діафрагми треба виготовити заздалегідь, до запланованого терміну ремонту, а для цього потрібен час - не менше 1 року після укладання договору.

- У дописі порушувалося питання про несправність лопаток. Про що ідеться?

- Згідно програми імпортозаміщення, для заміни робочих лопаток 5 ступені низького тиску турбін К-1000-60/3000 виробництва "Силові машини", рф, з 2015 р. АТ "Укренергомашини" виготовляє за власним проектом вказані робочі лопатки з титанового сплаву. На даний час з 40 рядів лопаток на 5 вказаних турбінах на АЕС України вже замінено 21 ряд на лопатки, вироблені АТ "Укренергомашини", які успішно експлуатуються, при цьому мають підвищений ресурс 160 тис. годин замість 100 – 110 тис. годин від минулого постачальника "Силові машини".

Публікація містить неправдиву інформацію, яка шкодить іміджу підприємства. Зокрема, не відповідають дійсності твердження, що "у перші ж дні його використання в турбіні пошкодились лопатки", "Енергоатому" довелось зупиняти енергоблок", "викидати виготовлені Турбоатомом нові лопатки".

Насправді "Енергоатому" не довелось зупиняти енергоблок, оскільки пошкодження (дефекти) на деяких поверхнях лопаток виявлені під час огляду лопаток в плановий період ППР-2022. На час огляду напрацювання лопаток становило 23 тис. годин, тобто декілька років, а не "у перші ж дні". За оцінкою фахівців, виявлені дефекти виникли в результаті порушень технології та умов монтажу лопаток, який до того ж виконувався без технічного супроводу представником АТ "Укренергомашини", як це повинно було бути згідно договору. Всі інші 20 рядів лопаток, які монтувалися без порушення технології монтажу з технічним супроводом фахівців "Укренергомашин", перші з яких відпрацювали вже більше 60 тис. год. й не мають жодних зауважень в експлуаиації. Ніякого приводу "викидати" нові лопатки немає, адже АТ "Укренергомашини" пропонує виконати відновлення працездатності вказаних лопаток.

Щодо імпортозаміщення: цим питанням підприємство займається з 2010 року. Ми розробляємо інноваційні рішення й успішно їх застосовуємо на практиці як для українського, так і для світового ринку. Через це у 2017 році генерального директора АТ "Укренергомашини" Віктора Суботіна затримали та держали під арештом майже добу у рф, а потім депортували через Польщу з забороною в’їзда до рф. Це було зроблено згідно 27 статті федерального закону "Про порядок виїзду з рф та в'їзду до рф", пункту першого, у якому йдеться: "це необхідно з метою забезпечення обороноздатності чи безпеки держави, чи громадського порядку…". Тоді Віктор Суботін прямував з відрядження до Казахстану із зупинкою в рф для зустрічі з міністром енергетики Болгарії.

Ми виборюємо свою перемогу кожен на своєму місці, колектив "Укренергомашин" на чолі з керівником працює безупинно з початку повномасштабного вторгнення. Тож, працюємо й віримо у перемогу!

Слава Україні!