АТ "Укренергомашини" відсвяткували 90-річний ювілей

23.02.2024

22 лютого 2024 року в АТ "Укренергомашини" відбулися святкові заходи, присвячені 90-й річниці з Дня заснування заводу.

Урочисті заходи відбулися в бомбосховищі для забезпечення всіх необхідних заходів безпеки та за участю високих гостей.

Від імені керівника обласної військової адміністрації підприємство привітав заступник начальника ХОВА Роман Семенуха. "Для мене сьогодні важливо бути тут, бо мої батьки та бабуся віддали своє трудове життя "Електроважмашу". Тому я з превеликою радістю бажаю вам успіхів, мудрості та витримки пережити всі випробування, що випали на нашу долю. У кожного міста є свої пам’ятки, і коли кажуть про "Турбоатом" чи "Електроважмаш", одразу згадується Харків. Процвітання та миру вам", - сказав у своєму зверненні він. Роман Семенуха вручив Почесні грамоти та подяки Харківської обласної військової адміністрації працівникам підприємства. Також Роман Семенуха вручив працівникам Грамоти Харківської обласної ради.

Зі словами привітання до присутніх звернувся перший заступник міського голови Олександр Новак. У своєму зверненні він зазначив, що "Українські енергетичні машини" залишаються одним з найпотужніших підприємств з виробництва турбін, генераторів, електродвигунів та тягового обладнання у всьому світі. "90 років тому ви почали створювати свою історію, пройшовши довгий шлях, на якому були успіхи та випробування. Але ви все подолали та продовжуєте сьогодні працювати заради нашої спільної справи", – зазначив Олександр Новак, пообіцявши, що міська влада буде постійно сприяти розвитку підприємства. Перший заступник міського голови вручив Почесні грамоти та Подяки Харківської міської ради працівникам заводу.

Ректор Харківського національного університету "Харківський політехнічний інститут" Євген Сокол зауважив, що для нього цей ювілей дуже важливий: "З перших кроків розвитку вашого підприємства Харківська Політехніка завжди знаходиться поряд, оскільки наші випускники працювали на "Турбоатомі", "Електроважмаші", а зараз вже на об’єднаному підприємстві. І особливо приємно, що завод продовжує працювати навіть у теперішні важкі часи. Багато наших випускників працювали на відповідальних посадах вашого підприємства, серед яких Герой України Анатолій Бугаєць, який довгий час був генеральним директором "Турбоатома". Хочу побажати всім співробітникам "Укренергомашин" міцного здоров’я, оскільки саме люди роблять ту велику справу, яка дає можливість пишатися підприємством, містом, країною".

Голова Наглядової ради АТ "Укренергомашини" Андрій Ткаченко подякував за запрошення та висловив упевненість в тому, що підприємство відсвяткує ще не один ювілей. "Вважаю доволі символічним, що святкування відбуваються у бомбосховищі, в якому не так давно ховалися робітники підприємства від російської агресії. Це демонструє незламність вашого духу. І навіть попри всі виклики, "Укренергомашини" продовжують працювати та робити нашу країну сильнішою".

Віктор Суботін зазначив, що підприємство святкує не тільки солідний ювілей, а й повернення до своїх джерел. "90 років тому було засновано "Харківський турбогенераторний завод", який виготовляв турбінне та генераторне обладнання. 2021 року відбулася історична подія для регіону та всієї України, коли "Турбоатом" та "Електроважмаш" знову об’єдналися в одне підприємство – "Українські енергетичні машини". Разом ми прожили нелегкий рік, за який стали міцнішими та сильнішими. Ми святкуємо 90-річний ювілей, маючи за плечима багато звершень та досягнень, якими може пишатися вся країна. Енергетика держави тримається на наших з вами плечах, і ми розуміємо цю відповідальність. Дякую колективу та їх сім’ям за відповідальність та мужність, бажаю всім нам процвітання та перемоги", - зазначив Віктор Суботін.

Загалом, з нагоди свята, за вагомий особистий внесок працівників підприємства в розвиток вітчизняного машинобудування та визначні трудові досягнення, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України нагороджені 8 працівників, Подякою Прем'єр-міністра України нагороджені 12 працівників, відзнаками народних депутатів нагороджені 10 працівників. Загалом понад 100 працівників були відзначені почесною грамотою заводу або оголошено подяку. Всі нагороджені були премійовані дирекцією підприємства.

Вечір традиційно продовжив святковий концерт за участю заводської студії творчості "Усі свої".