Пресслужба АТ "Укренергомашин" вимагає спростування інформації

18.12.2023

Пресслужба АТ "Укренергомашини" вимагає спростувати неправдиву та спотворену інформацію, опубліковану народним депутатом України Мар'яном Заблоцьким на його особистій FB-сторінці.

13 грудня 2023 року народний депутат України Мар'ян Заблоцький на особистій FB-сторінці опублікував повідомлення, засноване виключно на домислах, яке легко спростовується простим зіставленням опублікованої у публічному доступі інформацією. Проте, враховуючи серйозність висунутих звинувачень, АТ "Укренергомашини" вважає за необхідне зробити деякі роз'яснення та вимагати спростування опублікованої інформації, яка кидає тінь на одне з найпотужніших та стратегічних підприємств України.

Перше. АТ "Турбоатом" (до злиття з "Електроважмаш" та утворення АТ "Укренергомашини") справді працювало з російським ТОВ "КомплектЕнерго", поставляючи обладнання для деяких російських енергетичних об'єктів. На багатьох російських електростанціях встановлене обладнання, виготовлене "Турбоатомом" ще до здобуття незалежності України, і подібна співпраця була продовженням виробничих ланцюжків.

Варто нагадати, що починаючи з 2010 року АТ "Укренергомашини" (АТ "Турбоатом") почало активно впроваджувати програму імпортозаміщення - заміну російського обладнання на українське на вітчизняних електростанціях.

Наслідком такої позиції стало затримання у 2017 році генерального директора АТ "Укренергомашини" Віктора Суботіна у рф та арешт майже на добу з наступною депортацією через Польщу і забороною в'їзду до рф. Тоді Віктор Суботін прямував із Казахстану до України через рф, де мала відбутися зустріч з міністром енергетики Болгарії. У тій поїздці з ним були також народний депутат України та керівник української енергетичної компанії.

Заборона в’їзду Віктора Суботіна до рф була зроблена відповідно до статті 27 Федерального закона "О порядке выезда из РФ и въезда в РФ", пункту першого, в якому говориться: "це необхідно з метою забезпечення обороноздатності або безпеки держави". Тобто саме перебування генерального директора АТ "Укренергомашини" на території росії було пораховано загрозою обороноздатності та безпеки держави. Зрозуміло, абсолютно безглуздо підозрювати настільки небезпечну для росії людину в якихось відносинах з країною-агресором.

Після вторгнення рф до України для підприємства стало принциповим припинення будь-яких відносин з резидентами країни – агресора.

Відтак виконання укладених до широкомасштабного вторгнення контрактів з російськими замовниками було одразу зупинено, а кредиторська заборгованість в загальній сумі 82, 6 млн грн була списана в дохід АТ "Укренергомашини" на підставі рішення Дирекції.

Друге. Щодо ситуації з модернізацією енергоблоків Хмельницької АЕС, з якою нібито АТ "Укренергомашини" відмовляється співпрацювати, що є, за словами Мар'яна Заблоцького, "свідомим саботажем". Народному депутату України, члену комітету Верховної Ради, який займається економічними питаннями, слід було б знати, що рішення про модернізацію того чи іншого енергетичного об'єкта приймає не виконавець, тобто АТ "Укренергомашини", а замовник, у цьому випадку - ДП "НАЕК "Енергоатом", у підпорядкуванні якого перебуває Хмельницька АЕС (ХАЕС). Ситуація з ХАЕС справді склалася непроста, і АТ "Укренергомашини" вже давало докладні роз'яснення з цього питання. При бажанні пан Мар’ян Заблоцький міг би ознайомитися з історією тендера, оголошеного ДП "НАЕК "Енергоатом", в якому взяло участь АТ "Укренергомашини".

Попри визнані Антимонопольним комітетом дискримінаційні умови, тендер було виграно АТ "Укренергомашини", але потім скасований замовником через "скорочення обсягу витрат на здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг". Загалом питання про те, хто "свідомо саботував" модернізацію Хмельницької АЕС залишається відкритим, але звинувачувати у цьому АТ "Укренергомашини" щонайменше є упередженням.

Третє. Усі зазначені вище факти можна легко знайти у відкритому доступі. Тому видається дивним, що народний депутат України, Голова підкомітету з питань місцевих податків та зборів вирішив не ознайомлюватися з ними, як і те, що він безпосередньо не звернувся до АТ "Укренергомашини" із депутатським запитом. Відповіддю стала б вичерпна інформація з теми, що його цікавить, з копіями підтверджувальних документів.

Представити свої джерела та пред'явити підтверджувальні документи Мар'ян Заблоцький зможе в суді, куди АТ "Укренергомашини" звернеться за спростуванням інформації, опублікованої народним депутатом. При цьому, АТ "Укренергомашини" готове визнати те, що сталося, прикрим непорозумінням і відмовитися від судового розгляду, якщо Мар'ян Заблоцький публічно спростує опубліковану ним інформацію.

АТ "Укренергомашини" запрошує народного депутата України Мар’яна Заблоцького відвідати підприємство, поспілкуватися з трудовим колективом, ознайомитись з роботою промислового гіганта.

Впевнені, це не лише розширить кругозір народного обранця, а й допоможе йому переконатися в тому, що опубліковані ним відомості не відповідають дійсності.